Πρόκειται για το κεντρικό ναό του Προκοπίου ,στην πλατεία της πόλης. Εκει φυλάσσεται η λάρνακα με το ιερό λείψανο του Αγίου, που μεταφέρθηκε στην Εύβοια από τους Καππαδόκες πρόσφυηες το 1924. Η μνήνη του τέλους της επίγειας ζωής του Αγίου ( Προκόπι Καππαδοκίας 27 Μαΐου 1730) τιμάται με πανηγυρικό τρόπο κάθε έτος αυτήν την ημερομηνία. Καθημερινά εκατοντάδες ταξιδιώτες από και προς την Βόρεια Εύβοια σταματούν στο Προκόπι επισκεπτόμενοι το ναό και τη λάρνακα με το σώμα του Ιερομάρτυρα.
Τηλ. 22270 41209
ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ
Κοίμηση Θεοτόκου : Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης των Πολιτικών Μεσσαπίων. Η μονή, που σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πολύ παλιά και έχει ιδρυθεί προς το τέλος της Βυζαντινής περιόδου. Το καθολικό έχει το σχέδιο σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο , που στηρίζεται πάνω σε τέσσερα στηρίγματα, από τα οποία τα δύο είναι μαρμάρινοι κίονες το τρίτο ερμαϊκή στήλη ενεπίγραφη και τι τέταρτο κτιστός πεσσός. Σήμερα ο ναός έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
ΜΟΝΗ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗΣ
Κοίμηση Θεοτόκου : Βρίσκεται στις ΝΔ προσβάσεις της οροσειράς Διργύος προς τον Πυξαρια ( ύψος 285 μ.) , μέσα στο πευκόδασος, 7 χλμ. βόρεια των Ψαχνών. Η πρόσβαση είναι άνετη και γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, ο οποίος διέρχεται μέσα από τον οικισμό Μακρυμάλλη. Πινακίδες ενημερωτικές υπάρχουν παντού. Η μονή , γυναικεία σήμερα, έχουσα υποστεί πολλές καταστροφές κατά τη διάρκεια της πολύκροτης ιστορίας της είναι ανακαινισμένη εκ βάθρων. Πολλοί είναι οι θρύλο που αναφέρονται στη μονή.
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΛΥΒΙΤΗ
Στον εθνικό δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού περίπου 1 χιλιόμετρο μετά τα Ψαχνά υπάρχει ( δεξιά για τον κατευθυνόμενο προς την Αιδηψό) κατατοπιστική πινακίδα. Η μονή βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ από τα Ψαχνά. Ο δρόμος είναι αρκετά καλός. Πριν λίγα χρόνια η μονή του Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη, καταγραφόταν σαν διαλυμένη. Σήμερα όμως έχει ανακατασκευαστεί και λειτουργεί με έναν μοναχό. Στο τμήμα του παλιού ναού ( έχει συμπληρωθεί με νέο κτίσμα) , υπάρχουν εντοιχισμένα κομμάτια από αρχαία γλυπτά. Ο Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης έζησε στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος του 4ου αιώνα.